Ezernieku pagasta bibliotēka

Kontaktinformācija:
Pagastmāja, Ezernieki, Ezernieku pag.,
Krāslavas nov., LV 5692,
Tālr.: 65653127
e-pasts: bibl.ezernieki@kraslava.lv
Vadītāja Nataļja Šestakova


2021. gada 22. marts

Ūdens dienai veltītā grāmatu izstāde

 

22. martā tiek atzīmēta Pasaules ūdens diena. Ūdens vide ir cilvēka kā radības pirmā mājvieta, un pēc tam visas dzīves garumā nodrošina cilvēkam dzīvību un komfortu. Ūdens ir tik vienkāršs, ikdienišķs un ikvienam pašsaprotams, ka reti kad aizdomājamies par tā patieso vērtīgumu. Pasaules ūdens dienas mērķis ir pievērst cilvēces uzmanību šī resursa vērtībai un likt aizdomāties, kā mēs to lietojam un kā to sargājam. Par ūdens pasaules plašajām bagātībām, ūdeņu noslēpumiem un pat par vēstures līkločiem dzimtenes ūdeņu krastos varat iepazīties šīs nedēļas grāmatu izstādē!



Iemesls izlasīt:

“Zutis. (..) Instinkta vadīti, zuši spēj īslaicīgi pārvietoties pāri mitrām, zālainām ieplakām. Izteiktas nakts (tumsas) aktivitātes zivis. (..)Plēsīga suga, pārtiek no zivīm, vardēm, gliemjiem, citiem grunts bezmugurkaulniekiem. Dzīves ilgums- līdz 15-20 gadi, parasti mazāk. Nārsto vienreiz mūžā.” (A.Kļaviņš, “Pazīsti Latvijas zivis”,68.lpp)

---

“Operācija Katrīna tika paredzēta kā liels flotes uzbrukums, dodot sabiedrotajiem varu pār Baltiju. Čērčils ierosināja papildināt divus vai trīs vecus karakuģus ar aizsargbruņām un nosūtīt tos caur Beltiem kopā ar lidmašīnu bāzes kuģi, pieciem kreiseriem, divām eskadras mīnu kuģu flotilēm, duci pārvērstiem mīnu traleriem un tankeriem ar trīs mēnešu naftas krājumiem.  

(A.Palmers, “Baltijas jūras valstu un tautu vēsture”, 362.lpp. )

---

“Galvenās kāpnes, kas veda caur parku uz pili, bija veidotas no dzirnakmeņiem, kurs Plāteri savāca no apkārtējiem iedzīvotājiem, jo uz Krāslavas upītes uzbūvēja divas ūdensdzirnavas. Par nožēlu 1950.gados šīs kāpnes iznīcinātas. Blakus pils parkam atradusies ari fazānu audzētava, kuras uzturēšanai no Vācijas bija ieradies speciāls fazānmeistars. ” (Daugavas raksti. No Koškovciem līdz Daugavpilij. 75.lpp)


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru