Ezernieku pagasta bibliotēka

Kontaktinformācija:
Pagastmāja, Ezernieki, Ezernieku pag.,
Krāslavas nov., LV 5692,
Tālr.: 65653127
e-pasts: bibl.ezernieki@kraslava.lv
Vadītāja Nataļja Šestakova


2024. gada 13. febr.

Sveču diena.

 

    Ezernieku pagasta bibliotēkā sadarbībā ar Ezernieku pamatskolu notika sveču liešanas darbnīca. Pasākums bija veltīts Sveču dienai, kas ir viena no kalendārajām svinamajām dienām, kuru cēlonis allaž ir meklējams dabā. Sveču dienu uzskata par pirmo ziemas un pavasara satikšanās dienu. Pēc tam šie gadalaiki satiksies vēl ik pa laikam, līdz cīņa būs pabeigta un diena būs garāka, bet saule ies ceļu pasaules kalnā augšup.

    Par pašu galveno Sveču dienas aktivitāti uzskatāma sveču liešana un veidošana. 8.klases skolēni labprāt un  ar interesi piedalījās darbnīcā, katrs izgatavoja savu sveci un paņēma mājās. Bērni kopīgī izvēlējušies sveču krāsu. Mēs runājām par sveču liešanas tehniku, par tautas tradīcijām,  kur var iegādāties materiālus, ko var izmantot palīglīdzekļu formiņām,  iespējams, kādam radīsies jauns hobijs. 

    Pēc seniem pierakstiem var spriest, ka Sveču diena visos laikos svinēta jautri un līksmi un radusies tikpat sen, cik pašas sveces. Domāju, ka tā ir tikpat sena, cik sena ir cilvēce un kultūra, jo norises dabā notikušas vienmēr. Svecēm, kas lietas šajā dienā, piemīt maģiskas īpašības, piemēram, tās spēj aizsargāt māju no pērkona dusmām un uguns.  Dažas no Sveču dienas izdarībām saistītas arī ar bitēm. Proti, saimniecei jāgatavo vaska ritulis, ko saimnieks vēlāk ziedo Ūsiņam. Šī konotācija starp Sveču dienu un Ūsiņiem ir kā tilts, kas norāda uz auglības aspektu. 

    Liels paldies skolotājai Diānai Kiseļovai  par palīdzību pasākuma organizēšanā. Bērniem par izrādīto interesi un aktivitāti. 


  







 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru