Ezernieku pagasta bibliotēka

Kontaktinformācija:
Pagastmāja, Ezernieki, Ezernieku pag.,
Krāslavas nov., LV 5692,
Tālr.: 65653127
e-pasts: bibl.ezernieki@kraslava.lv
Vadītāja Nataļja Šestakova


2024. gada 19. febr.




    Šogad 2.februārī iemīļotajai bērnu grāmatu autorei un ilustratorei Margaritai Stārastei apritētu 110 gadi. Viņas radītie pasaku tēli ir iemīļoti vairākās paaudzēs - ozolzīļu zēns Zīļuks, zinātkārā Tince, Burtu meitiņa, draudzīgais lācītis Rūcītis, sniegavīri, Pintiķu ciema iemītnieki, rūķis Labrencis, Piparkūku vīriņi un daudzi citi.

     Margaritas Stārastes grāmatas kā sāka iznākt tālajā 1942.gadā, kad iznāca pirmās sešas, tā turpina iznākt un priecēt bērnus. Četras paaudzes uzaugušas, un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā ir 192 ieraksti ar viņas vārdu, lai gan grāmatiņu ir 20 un citu autoru ar viņas ilustrācijām - 40. 

     Piemēram, stāsta par slaveno Zīļuku iznācis pat japāņu valodā. Savukārt dažas grāmatas māksliniece zīmējusi divas reizes - viens formāts bijis piemērots žurnālam, bet grāmatai vajadzējis citu. Margarita Stāraste, kā mazbērni stāsta, ir visu mūžu zīmējusi, un ģimene viņu atceras ar zīmuli vai otiņu rokās. Un viņa pati teikusi, ka viņai sajūta, ka sevi ar zīmuli rokās atceras agrāk nekā staigājam.

     Mākslinieces pašas dzīvesstāsts nav no vieglajiem - karš jau jaunībā šķīris no mūža mīlestības. Taču vecumdienās Stārastes kundze holandieti Geritu atkal atradusi, abi pat salaulājušies. Un tad viņš mīļotajai paradījis visu pasauli - aizvedis pat uz Margaritas salu - Venecuēlā.

     Pēc astoņiem Holandē pavadītiem gadiem, kad vīrs miris, māksliniece atgriezusies Latvijā un tad intervijā atzinusi: ''Dzīvodama tur, sapratu, ka varu zīmēt vienīgi latviešu bērniem. Un galvenais, ka šobrīd bērnu grāmatās pietrūkst visvairāk un ko es ar savu mūža darbu velētos sniegt  - ir mīļums.''

 


 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru