Ezernieku pagasta bibliotēka

Kontaktinformācija:
Pagastmāja, Ezernieki, Ezernieku pag.,
Krāslavas nov., LV 5692,
Tālr.: 65653127
e-pasts: bibl.ezernieki@kraslava.lv
Vadītāja Nataļja Šestakova


2024. gada 8. febr.

27. janvāris - starptautiskā Holokausta upuru piemiņas diena.

 


27. janvārī, aprit 79 gadi kopš Aušvicas-Birkenavas koncentrācijas nometnes atbrīvošanas Otrā pasaules kara nogalē, tāpēc šajā datumā visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā holokausta upuru piemiņas diena.

Ik gadu visā pasaulē un arī Latvijā pieminam tos līdzcilvēkus, kas tika nogalināti nežēlīgākajā pagājušā gadsimta noziegumā – holokaustā. Holokausts ir arī Latvijas – mūsu zemes un tautas, kā arī visas Eiropas katastrofa.

Biķernieku mežā atrodas lielākie nacisma upuru masu kapi Latvijā. No 1941. līdz 1944. gadam šeit tika nogalināti vairāk nekā 35 000 cilvēku. Tostarp ne vien no Latvijas, bet arī no Austrijas, Vācijas un toreizējās Čehoslovākijas deportētie ebreji, kā arī nacistiskā režīma pretinieki un karagūstekņi. Tagad pie kādreizējā masu kapa gulst ziedi un skan piemiņas svētbrīdis. 

Bez Starptautiskās holokausta upuru piemiņas dienas Latvijā šīs traģēdijas upuri tiek pieminēti arī 4. jūlijā, jo tieši tajā dienā 1941. gadā ar vairāku sinagogu nodedzināšanu sākās vēršanās pret vietējiem ebrejiem. Atmiņas par miljoniem ebreju un citām ticībām piederīgo cilvēku iznīcināšanu nevar ne aizmirst, ne noliegt. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru