Ezernieku pagasta bibliotēka

Kontaktinformācija:
Pagastmāja, Ezernieki, Ezernieku pag.,
Krāslavas nov., LV 5692,
Tālr.: 65653127
e-pasts: bibl.ezernieki@kraslava.lv
Vadītāja Nataļja Šestakova


2022. gada 9. maijs

Eiropas dienai veltītā literatūras izstāde “Eiropas kaimiņu literatūra” (09.05.-19.05.2022.)


Eiropas diena, ko ik gadu atzīmē 9. maijā, ir veltīta mieram un vienotībai Eiropā. Šajā datumā atzīmē vēsturiskās Šūmana deklarācijas gadskārtu. Robērs Šūmans savā deklarācijā izklāstīja ideju, kā Eiropā iedibināt jauna veida politisko sadarbību, kas karadarbību starp Eiropas nācijām padarītu neiedomājamu. Šūmana priekšlikumu uzskata par pašreizējās Eiropas Savienības pirmsākumu.” (https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/symbols/europe-day_lv)

Atzīmējot šo Eiropas tautām ļoti nozīmīgo datumu, Ezernieku pagasta bibliotēkā izstādām mūsu tuvāko kaimiņu -igauņu un lietuviešu darbus. Blakus Baltijas valstu kaimiņiem, apskatāmi arī Polijas autoru darbi, jo poļu nācija ir atstājusi lielu ietekmi Latvijas vēstures veidošanā. Grāmatas ne vien atspoguļo dažādus vēsturiskos laika posmus, bet būs interesanta lasāmviela arī to augstvērtīgā satura dēļ.

 




Igaunijas literatūra:

·                  Kai Āreleida, “Pilsētu dedzināšana”20.gadsimta 50. un 60. gadu Tartu. Grāmatu augstu novērtējuši ne vien Igaunijas, bet arī Latvijas lasītāji. Šis darbs tiek salīdzināts ar pašmāju rakstnieces N.Ikstenas “Mātes pienu”. Stāsts par jaunas meitenes bērnības pārdzīvojumiem un pieaugšanu, atmiņas par pēckara gadu dzīvi Igaunijā.

·                  Arveds Vīrlaids “Mežos vēl brīvība elpo”uz patiesiem vēstures notikumiem balstīts stāsts par mežabrāļu sīvajām cīņām pret okupantiem. Spraigs sižets, izteiksmīgi personāži un tēlaina, humora piesātināta valoda padara šo grāmatu par patiesi aizraujošu lasāmvielu.

·                  Jāns Kross “Lidojums uz vietas”    grāmata par izcili apdāvināta cilvēka likteni Ullo Paerandu Igaunijas vēstures kontekstā. Šis darbs ir saņēmis Igaunijas Valsts prēmiju un arī Baltijas asamblejas prēmiju, tulkots somu, krievu un angļu valodā. Īsu sižeta izklāstu un grāmatas vērtējumu mūsu pašu literāta G.Bereļa izpildījumā var aplūkot šeit: https://berelis.wordpress.com/2002/04/03/jans-kross-lidojums-uz-vietas/

·                  Tīts Aleksejevs “Svētceļojums”vēl viena godalgota un Eiropas mērogā augstu vērtēta igauņu rakstnieka grāmata. Noteikti ir vērts izlasīt Eiropas dienas kontekstā, jo autors ir viduslaiku vēstures speciālists un grāmatā plaši apraksta Eiropas vēstures pirmsākumiem būtiskos jautājumus. Tomēr līdztekus Pirmā Krusta kara gaitām, kas grāmatā balstītas uz vēstures hronikām, lasītājs iepazīst arī asprātīgus un viltīgus varoņus, kā arī var baudīt spraigu sižetu un bagātīgu valodu. Tas, kurš aprod ar tumsu, arī pats pārvēršas par tumsu. Viņu par savējo atzīst nakts. (16.lpp.)”

“[..] mīlestība padara cilvēku aklu un kurlu. Vienīgais, ko viņš redz ir mīļotā seja, simtos atspulgu. Viss pārējais ir tikai juceklīgs sapnis, nekas vairāk. (269.lpp.)”

 

Lietuvas literatūra:

·      Jurga Ivanauskaite “Sapņiem līdzi”rakstniece, arī dramaturģe un gleznotāja, kas tiek dēvēta par “lietuvju Rušdi”, aizraus lasītājus ar tēlainu un saturiski dziļu vēstījumu. Romāns ir paradoksu un pašironijas pilns par rietumniekiem “garīguma supermārketā” Tibetā. Vai garīgās patiesības tiešām ir jāskrien meklēt uz Tibetu, vai sekojums mistikai un ezotērikai nav maldu ceļš? Romāna beigās tiek atklāts Viņa nodoms, jo “nevajag piešķirt pārlieku lielu nozīmi sapņiem – ne jau tu esi tas, kurš sapņo, bet gan tevi Kāds redz savā lielajā sapņojumā”.

Kazis Almēns “Pļaujas laiks”Lietuvas-Polijas lielvalsts pastāvēšanas beigu posms. Risinot valstiskus jautājumus, tiek risinātas arī magnātu dzimtu intereses un intrigas. Grāmata par divu Kauņas novadu bajāru lielmanības centieniem un naidu, kas aizsācies, šķiet, nieka siena pļavas dēļ. Kad atriebība nobriedusi, klāt pļaujas laiks…

Kristina Sabaļauskaite “Silva rerum II”grāmata, kas Lietuvā izdota 2011.gadā un piedzīvojusi četrus papildizvedumus. Kāpēc tā? Romāns iekļauts dekādes 10 nozīmīgāko lietuviešu grāmatu sarakstā, par godu romānam Viļņas TIC izveidojis romāna tūrisma maršrutu, visbeidzot – grāmata saņēmusi vairākas Lietuvas literāros apbalvojumus.  Ja paļaujaties uz citu lasītāju atsauksmēm, tad daudz ko izteiks tas, ka grāmata goodreads lasītāju forumā vidējā vērtējumā nopelnījusi 4 zvaigznes!

 

Polijas literatūra:

·                  Staņislavs Lems “Solāris”S.Lems ir iemantojis pasaules slavu ar saviem zinātniskās fantastikas darbiem. Kā tas nereti gadās, zinātniskās fantastikas grāmatas mēdz būt filozofiski piesātinātas un patiesībā nav tik daudz stāsts par cilvēces tehnisko iespēju bezgalībām, cik par cilvēces patiesajām vērtībām. Grāmata iepriecinās tos, kas meklē pārdomu barību prātam. Jāatzīmē, ka romāns vairākkārt ir arī ekranizēts. 2002. gadā filmu pēc S.Lema romāna sižeta uzņēmis arī slavenais ASV režisors S.Soderbergs (producējis Titānika veidotājs- Dž. Kamerūns)

·                  H.Senkevičs “Haņa”autors dzīves laikā radījis vairākus augsti novērtētus darbus, par ko ir saņēmis arī Nobela prēmiju. Viņa īsais romāns “Haņa” vēstī par dzīvi Polijas laukos, par mīlestību un draudzību, un cilvēku attiecību burvību. Lieliska iespēja iepazīt H.Senkeviča daiļradi.

·                  Janušs Leons Višņevskis “Vientulība tīmeklī”  - neskatoties uz kairinošo vāka attēlu, šis nav “viegls atvaļinājuma romāns”. Grāmata aizkustina ar emocionālu piesātinājumu, tas ir stāsts par divu vientuļnieku mīlas dzimšanu e-pastu sarakstē. Vai virtuālajā pasaulē savu dvēseli otram atklāt ir vieglāk nekā reālajā dzīvē?

·                  K.Buiņickis “Priestera Jordāna atmiņas”ja mīlat savu dzimto novadu un vēl neesat iepazinuši šo nedaudz arhaisko, bet tik vērtīgo atmiņu grāmatu, tad aicinu izlasīt to. Poļu rakstnieks ir dzīvojis Dagdā. Līdztekus Hilzeniem, Plāteriem un citiem reāliem vēstures personāžiem laikmetu izdzīvo vienkāršie Latgales zemnieki. Kā laika mašīna grāmata aizvedīs lasītāju uz 17.gadsimta Auleju, Rēzekni, Dagdu, Mākoņkalna apkaimi, Sīvera ezera krastu. Grāmata ir bagātināta ar izzinošu priekšvārdu un daudzām, skaidrojošām parindes atsaucēm.

·                  Mikolajs Ložiņskis “Grāmata” – skaista, vienkārši, bet tajā pašā laikā dziļi uzrakstīta grāmata par ģimeni. Lasītājam gan būs visa uzmanība jākoncentrē uz grāmatu, jo “Grāmata” veidota savdabīgā stāstu virknējumā. Tomēr, tiem, kas būs pacietīgi un uzmanīgi, sola dāvāt patiesu baudījumu.

1 komentārs: