Ezernieku pagasta bibliotēka

Kontaktinformācija:
Pagastmāja, Ezernieki, Ezernieku pag.,
Krāslavas nov., LV 5692,
Tālr.: 65653127
e-pasts: bibl.ezernieki@kraslava.lv
Vadītāja Nataļja Šestakova


2023. gada 25. okt.

Ziedonim Purvam - 100!

 




Latvieši ir dziedātāju tauta, un dziesma bez vārdiem taču nebūs dziesma. Slavas saulē visbiežāk tiek celti komponisti un arī izpildītāji. Dzejnieki bieži tiek nepelnīti piemirsti. Un daži ir atstāti aizmirstībā pat uz savu kolēģu fona. Viens no tādiem ir Ziedonis Purvs, rakstītā vārda meistars no paaudzes, ko pārstāv Dzintars Sodums, Visvaldis Lāms, Alfrēds Krūklis, Skaidrīte Kaldupe, Arvīds Skalbe un Linards Tauns.

 

Literatūrā Ziedonis Purvs ienāca ar pirmajiem izdotajiem krājumiem 60. gadu sākumā, kaut arī publicējās un aktīvi rakstīja dzeju jau Otrā pasaules kara priekšvakarā. Daudziem noteikti palicis atmiņā, kā dažu Raimonda Paula populārāko dziesmu vārdu autors, bet tā ir tikai pavisam neliela daļa no dzejnieka atstātā mantojuma.

 

Ziedonis Purvs, gan kopā ar atdzejojumiem, ir radījis tekstus kādiem septiņiem simtiem dziesmu. Un tas – pateicoties tam, ka viņš bija draugos ne tikai ar dzeju, bet arī mūziku – bija apbalvots ar labu balsi un dzirdi.

 

Oktobrī aprit 100 gadi, kopš Ziedoņa Purva dzimšanas un izstāde veltīta nelielam ieskatam viņa dzīves ceļā un dziesmām, kas tapušas ar viņa vārdiem.









Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru