Ezernieku pagasta bibliotēka

Kontaktinformācija:
Pagastmāja, Ezernieki, Ezernieku pag.,
Krāslavas nov., LV 5692,
Tālr.: 65653127
e-pasts: bibl.ezernieki@kraslava.lv
Vadītāja Nataļja Šestakova


2023. gada 2. febr.

Sveču diena.

     Šodien Sveču diena, saukta arī ziemas Marijas diena, Ziemas Māra, Svecaine, Svacaine, Grabenīca vai vēju diena. Sveču dienā ir ziemas vidus, kad vēlams dziedāt, smieties un rotaļāties, lai būtu jautrs un labs gads. Šajā dienā izlietās sveces deg īpaši gaiši un taupīgi.

    Sveču liešana un savas unikālās sveces izgatavošana ir kā Lieldienas ziemā. Tas nāk kā pārsteigums - kāda beigās būs mana svece? Dalāmies un izmēģinam idejas, kā var pagatavot sveces, speciāli nedodoties uz veikalu.

Hobiju veikali piedāvā jau gatavu parafīnu, krāsas un sveču degļus, taču savu sveci iespējams izliet arī "ekonomiskāk" - izmantojot to, kas varbūt ir jau tavās mājās.

Pirmais, sveču formas! To noteikti var mājās atrast - virtuves dvieļu vai tualetes papīra rullīšu pamatnes, smalkākām svecēm var izmantot, piemēram, folijas ruļļa pamatni. Tāpat var noderēt piparkūku formiņas, jau izdegušu sveču trauciņi, kam dot otro dzīvi un t.l.

Ar ko pildīsim sveci? Kā iepriekš minēts, ir nopērkams speciāli jau sagatavotas parafīna skaidiņas, kurām pievieno vēlamās krāsvielas. Taču sveces iespējams pagatavot arī no "pārpalikumiem" - sveces, kuras līdz galam nav nodedzinātas, aizdegtas Adventes vainaga vai Ziemassvētku svecītes, kuras palikušas pusaizdegtas - to izmantojām šajā eksperimentā!

Lieta, ko veikalā iegādājāmies ir sveces dakts (deglis), BET citi sveces lējēji atraduši risinājumu - ņemot izšūšanā izmantoto mulinē diegu. Citi avoti norāda, ka var derēt jebkurš kokvilnas diegs, kura resnumu jāpiemēro sveces diametram.

Savā eksperimentā izmantojām gan ņemot vērā iepriekš rakstītos padomus savas sveces pagatavošanai, gan izmēģinot interesantu sveces liešanas paņēmienu!

Par sveces formiņu ņēmām pavasarī izmantotu dīgstu kastīti. Tai apakšā ir caurumiņš, caur kuru izvilkt degli (šis ir veikalā iegādāts deglis, kas domāts zemām svecītēm). Apakša pēc tam ar līmlenti ir jāaizlīmē, lai pa to neiztek parafīns. Tad gabaliņos salauzām un pa trauciņiem izkārtojām iepriekš izmantotas, bet ne līdz galam izdegušas sveces. Uz plīts katliņā karsē nelielu daudzumu ūdeni, lai tā peldē kausētu sveču gabaliņus. Šajā reizē izmantojām folijas laiviņu, kurā kausēt savas jaunās sveces "materiālu". Pēc kārtas lejot dzelteno, oranžo un sarkano parafīnu un tam sakalstot, sveci atbrīvojot no formiņas, izdevās iegūt skaistu gaismas nesēju!

Pārlapojot sociālos tīklos, uzdūrāmies interesantam video par sveču liešanu. Vienā no idejām tika izmantots ledus, kam izkūstot, dzima svece ar caurumiņiem. Vai mums var izdoties kaut kas līdzīgs?

Sagatavojām atkal sveču gabaliņus, trauciņu un degli. Karsta ūdens peldē kausējām parafīnu, šoreiz izmantojot plastmasas spainīti. Kad parafīns bija viss izkusis un šķidrs, sagatavojām trauciņu, kas pildīts ar ledus gabaliņiem un degli pa vidu. Pārlējām ledu ar izkausēto sveču masu un gaidījām, kamēr parafīns sacietē un tajā pašā laikā ledus izkust . Rezultātā ieguvām sveci ar caurumiņiem, TAČU ne tik izteiksmīgi, kā tas bija parauga video. Iespējams, pie vainas parafīna daudzums - bija vairāk jāatstāj vieta ledum, lai vismaz sveces virspusē caurumi no ledus kušanas būtu izveidojušies izteiksmīgāki. Varbūt nebija piemeklētā īstā kastīte, tā bija pārāk liela un plaša. Facebook video par sveces formu tika izmantota sulas pakas apakša. Šo sveču liešanas paņēmienu der vēl noslīpēt!

Lai Jums arī izdodas interesanti eksperimenti ar sveču liešanu. Siltus un gaišus vakarus pēdējā ziemas mēnesī!



 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru