Ezernieku pagasta bibliotēka

Kontaktinformācija:
Pagastmāja, Ezernieki, Ezernieku pag.,
Krāslavas nov., LV 5692,
Tālr.: 65653127
e-pasts: bibl.ezernieki@kraslava.lv
Vadītāja Nataļja Šestakova


2022. gada 9. dec.

Gaidot Ziemassvētkus...

    Tuvojas Ziemassvētki... Ir sajūta, ka tas baltums, kad uzsniga pirmais sniegs, ienāk arī mūsu sirdīs, liekot mums novērtēt, apjaust un ticēt. Mēs esam aizņemti ikdienas steigā, bet tieši Ziemassvētku laikā mēs atskatāmies uz to, kas ir bijis. Tas ir pārdomu laiks... Pārdomu laiks par paveikto, pārdzīvoto, par atbalstu, ko saņemam no sev mīļiem cilvēkiem, un to, ko spējam citiem dot. Un varbūt tieši tas ir īstais Ziemassvētku brīnums – sirds siltums, ko rada smaids un labs vārds.

    Latvija lepojas ar savu bagāto folkloras mantojumu un tautas paražām, kādas nav sastopamas nekur citur. Ziemassvētki ir neiedomājami bez mandarīnu un piparkūku smaržas, egles un mājas rotāšanas, Ziemassvētku dziesmām, kā arī sirsnīgu ģimenes filmu skatīšanās, grāmatu lasīšanas par ziemu un Ziemassvētkiem. Svarīgi atcerēties, ka kopā pavadītais laiks ir visdārgākā dāvana, ar ko svētku laikā iespējams dalīties.

    Tradīcijas... Tas savieno mūs ar vecveciem, ar mūsu saknēm...Cerot uz baltu ziemu, viena no fiziski izaicinošākajām, tomēr arī jautrākajām tradīcijām, jau gadsimtiem ilgi, ir sniegavīra velšana. Šo tradīciju izbaudīs gan mazāki, gan lielāki bērni, jo ziemas svaigais gaiss, apvienojumā ar bezbēdīgu laiskošanos sniegā, pozitīvi ietekmē veselību. Atcerēsimies, ka arī sniegavīriem salst, tāpēc būs nepieciešams parūpēties par pienācīgu apģērbu. Šalle, cepure vai kādi kreatīvāki risinājumi, to jau atstāsim paša mākslinieka ziņā.

    Ziemassvētku gaismiņu iedegšanas tradīcija, aizsākās ar sveču aizdegšanu. Šīs sveces piestiprināja pie eglītes zariem, izmantojot vasku vai adatas. Šī prakse aizsākās Vācijā, 17. gadsimtā un sāka izplatīties arī citās Eiropas valstīs, turpmāko 200 gadu laikā. Gaisma, kas spīd tumsā, nes brīnumlaika sajutu.

    Ziemassvētku eglīte ir cerības simbols. Tā arī ir viena no galvenajām Ziemassvētku eglītes izcelsmēm un iemesls, kāpēc eglītes ir ienākušas mūsu mājās. Līdz ar mūžzaļā koka ierašanos mūsu mājās, svētki var tikt pasludināti par sāktiem! 

    Lai padarītu Ziemassvētku gaidīšanas laiku vēl aizraujošāku, vērts izveidot adventes kalendāru. Ievietojot pa dāvanai katrā no kalendāra atvērumiem, iespējams iepriecināt sevi un savus mīļos visa mēneša garumā. Veikalos, kā arī internetā nopērkami visdažādākie adventes kalendāri, bet taisīti ar savam rokam nes īstu ģimenes siltumu un prieku. 

    Viena no labākajām brīvdienu daļām –  ieslīgt dīvāna ar karstu kakao vai kādu ziemas kokteili rokās, tikmēr sapulcējot ģimeni, lai skatītos iemīļotās Ziemassvētku filmas.

    Laiks ņemt rokās, iespējams, jau noputējušās recepšu grāmatas, lai izmēģinātu paša spēkus maltīšu gatavošanā! Ja neesat sajūsmā par vairāku stundu stāvēšanu pie plīts, tad vienmēr ir opcija – izcept piparkūkas. Tas ir daudz vienkāršāks veids, kā pavadīt laiku virtuvē, vienatnē ar sevi, vai kopā ar ģimeni un draugiem. Iznākumam nav jābūt perfektam, jo galvenais jau ir process. Turklāt māju sienas vēl ilgi smaržos pēc nesen ceptiem piparkūku gardumiem. Iesaistiet aktivitātē arī mazākos ģimenes locekļus, kopā radot svētku noskaņu!

    Mūsu vecvecāki izmantoja savus talantus, lai radītu dāvanas. Pašdarināti labumi, piemēram, cepumi un maize iepriecinās vienmēr, jo kā jau visiem zināms, tad mīlestība iet caur vēderu. Tas gan neliedz veidot jebkāda cita veida dāvanas, pielāgotas to saņēmējiem.

    Vecmāmiņa izmantoja to, kas viņai bija, lai izrotātu telpas. Apskatiet savu pagalmu un māju, lai atrastu dažādākos elementus, ar kuriem izrotāt savu mājokli. Dabīgas izcelsmes dekori ir skaistāki par mākslīgajiem, turklāt tie ir svaigi un bezmaksas. Salasiet priežu čiekurus un izveidojiet vainagu vai izkārtojiet tos stikla burciņās. Sagrieziet zaļumus un ievietojiet tos vienkāršos, baltos podiņos vai izrotājiet eglīti ar dzērveņu virteni!

    Īpašais laiks, gaidot brīnumus, kopā ar bērniem lasīt grāmatas! Ziemas vakaros lasīšana piepildīs sirdis ar īpašām sajūtām. Bibliotēkā izveidojas plaukts ar tematiskam grāmatām.  Caur lasīšanu mēs iedziļinājāmies iekšējā pasaulē un varam staigāt pa dvēseles labirintiem, gaidot, cerot un ticot...



   

    Lai skaisti un balti svētki katrā mājā!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru